Kad saznate da vas voljena osoba vara, sruši se cijeli svijet. A većinom smo takve programirane da se brzo zapitamo: Zašto više nije zadovoljan? Što nije u redu sa mnom? Kako bih trebala biti da bi mi bio vjeran?

U pravilu se pretpostavlja da s odnosom nešto nije u redu, kad netko “zaluta” – da mu nedostaje ono osnovno od partnera, da ljubavi nema ili da je seks katastrofalan.

Stoga par koji ipak želi spasiti svoju vezu nakon kršenja povjerenja VANI često traži terapeuta koji će otkriti što nedostaje nevjernom partneru u vezi i što treba hitno promijeniti da bi mu u budućnosti bio vjeran. Kod nas to još nije tako uobičajeno, pa se te veze uglavnom raspadaju ili se odnos održava iako je toksičan i osuđen na potpunu propast ako se očiti problemi samo mete pod tepih.

Tri su razloga zbog kojih se ljudi varaju kod neispunjavanja odnosa:

1) samoistraživanje

Najčešći razlog nevjere je želja za ponovnim iskustvom i otkrivanjem sebe. Kao rezultat toga, afere su potraga za novim (ili izgubljenim) identitetom. Za ove tragatelje nevjera je manje simptom problema nego iskustvo koje omogućava rast, otkrivanje i promjene. Za njih tajni seks znači istraživanje nikad iskušanog ili dugo potisnutog dijela njihovog bića. Žele nakratko pobjeći od svojih ograničenja – ponovno se osjećati mlado i bezbrižno, drugačije doživljavati i rasti. Kad se takvi partneri varaju, ne traže drugo ljudsko biće, već sebe (ili barem dugo zanemareni aspekt sebe).

2) Čar zabranjenog

Neki su mi klijenti rekli da se osjećaju kao tinejdžeri kada imaju aferu. Za njih je uzbudljivo i privlačno prekršiti pravila: Nikad neću zaboraviti izjava klijenta da “zabranjena jabuka ima dvostruko bolji okus”.

Američki seksualni terapeut Jack Morin opisuje ovaj fenomen sljedećom erotskom jednadžbom: privlačnost + prepreka = uzbuđenje. 

Za tinejdžere prelazak granice način je da iskuse sebe i svijet oko sebe. Isto se može odnositi i na nevjerne odrasle osobe.

3) Oslobođenje potisnutih osjećaja

Pogotovo muškarce kao djecu često su učili suzbijati emocije. Naučili su ne samo da uguše svoju tugu, već i svoju radost. Za takve ljude afera je manje seksualna stvar nego emocionalno oslobođenje, u kojoj se smiju dopustiti zabranjeni osjećaji.


Autor: Sonja Bajić