Najčešće govorimo o sedam glavnih chakri koje su smještene u sredini tijela, a raspoređene su odozdo prema gore. One djeluju na zdravlje materijalnog tijela i duha. Svaka charka povezana je s odgovarajućim organima, žijezdama i spletovima živaca. Svaka chakra ima svoju prednju i stražnju stranu. Prednja je povezana s čovjekovima osjećajima, stražnja s voljom. Čovjek je zdrav ako su mu chakre usklađene i otvorene za protok energije.

1. Muladhara chakra – muladhara = korijen i temelj je čitavog energetskog sustava chakri. Naziva se i prva chakra, korijenska chakra i temeljno središte. Smještena je u području trtične kosti, u zdjelici. Djeluje na nadbubrežnu žlijezdu te lučenje kortizona i adrenalina. Utječe na otpornost na stres i osjetljivost na alergije. Označava se crvenom bojom i predstavlja jaku životnu energiju, snagu i strast.

2. Svadhisthana chakra – energetsko je središte spolnosti i životne radosti. Ona označava slatkoću i ukazuje na životne radosti. Naziva se i druga chakra, sakralna chakra i središte spolnosti. Smještena je iznad spolnih organa i djeluje na spolne žlijezde. Ona također utječe na raspoloženje i osjećaje. Narančaste je boje te aktivira impulse koji pojačavaju kreativnost i volju za životom.

3. Manipura chakra – u prijevodu znači sjajni dragulj. Naziva se i treća chakra, pupčana chakra i središte solarnog pleksusa. Smještena je iznad pupka između prvog pršljena i dvanaestog kralješka, povezana je s gušteračom koja izlučuje brojne enzime za probavu. Manipura je žute boje.

4. Anahata chakra – anahata znači neoštećen, neokrnjen i tvori samo središte čovjeka te povezuje donje tri chakre. Također se naziva i četvrta charki, prsno središte i srčana chakra. Smještena je u visini srca, u sredini prsa. Anahata djeluje na prsnu žlijezdu. Anahata je zelene boje.

5. Vishuddha chakra – vishuddha znači čistiti, a tvori u ljudskom tijelu središte zvuka i riječi. Također se naziva i peta charka, vratna chakra i grkljansko središe. Smještena je u području grkljana. Ona djeluje na štitnjaču i sporedne žlijezde. Potiče izmjenu tvari i razinu energije te utječe a živčani sustav. Također regulira količinu kalcija koji je važan za kosti i zube. Ona je svijetloplava.

6. Ajna chakra – ana znači znanje, spoznaja i duhovno je središte, također se naziva i šesta, čeona charka i treće oko. Smještena je između obrva, na sredini čela i djeluje na funkciju hipofize. Ona upravlja cijelim sustavom endokrinih žlijezda te utječe na imunološki i živčani sustav kao i na psihu. Najvažnija je za održavanje općeg zdravlja. Ajna je tamnoplave i indigoplave boje.

7. Sahasrara chakra – sahasrara znači tisućuslojan, a simbol joj je lotos s tisuću latica. Brojka tisuću predstavlja savršenstvo i potpunost. Naziva se još i sedma chakra, krunska chakra i tjemeno sjedište. Smještena je na vrhu lubanje, na samom tjemenu glave. Ona stimulira funkciju epifize. Također upravlja upijanjem svjetlosti i ritmom izmjenjivanja budnih stanja te onih u snu. Poremećena chakra može izazvati nesanicu i depresiju. Ona djeluje na cijeli organizam. Ako je strujanje energije u tom području preslabo, javljaju se kronične bolesti živčane tegobe kao i bolesti opasne po život. Njezina je boja bijela, ljubičasta i zlatna.


Autor: Andrea Štimac