Ako se želimo kvalitetno hraniti, potrebno je promijeniti način na koji gledamo na hranu. Za razliku od mehaničkog pristupa, koji hranu promatra kao skup nutrijenata, cjelovit pristup prehrani smatra hranu kao izvor života i vitalnosti. Svaka namirnica, dok raste ima svoje energetsko polje. Svakim prerađivanjem hrane, to se energetsko polje smanjuje, i mi tako unosimo u organizam manje njezine vitalnosti.
Zbog različitih zdravstvenih tegoba i sve češće netolerancije na određene namirnice, eliminacijske dijete su danas u porastu, a jedna od njih je i bezglutenska dijeta. Zdrav razum i osvješćivanje tijela važan su dio naše prehrane. Problemi s probavom, umor, problemi s kožom, slab apetit, sklonost infekcijama, manjak vitamina i minerala te bolovi u želudcu mogu biti znak da je potrebna tijelu promjena i odmor od glutena. Od jednake je važnosti dobro žvakanje hrane i redovita tjelesna aktivnost.

Što je gluten

Gluten je prirodni sastojak pšenice, bjelančevina prema čijem se postotku u zrnu procjenjuje kvaliteta pšenice te odlučuje o vrsti i načinu primjene. Zbog velikog udjela glutena u pšenici naspram drugih žitarica upravo se ona najčešće koristi u pekarskim i drugim brašnastim proizvodima. Drugi razlog netolerancije je svakako kvaliteta pšenice koju jedemo. Danas se većina pšenice u klasičnoj prehrani konzumira kao bijelo brašno često kao rafinirana namirnica u kojoj dominira gluten koji nema ravnotežu. Naš organizam tako dobiva manje hranjivih sastojaka, a u isto vrijeme mnogo teže probavljuje rafinirane nego cijele namirnice.


Autor: Andrea Štimac