Sve vrste masti i ulja imaju sličnu kalorijsku vrijednost, no sadržaj masnih kiselina u njima čini ih manje ili više zdravijima. Pogrešno se vjerovalo da su masti najopasnije za naše zdravlje, danas znam da je to šećer.

Ponuda ulja na tržištu je raznolika: od suncokretova, palmina, kokosova, maslinova, repičina… mi preporučujemo ovih 5 ulja: maslinovo, avokadovo, kokosovo, laneno.

Maslinovo ulje

Najviše je zastupljeno u mediteranskoj prehrani, sadržava zdrave omega-9 masti, odgovorne za zdravu ravnotežu kolesterola i vitamina E. Ono ublažava simptome astme, osteoartritisa te reumatoidnog artritisa. Važno je napomenuti da se maslinovo ulje treba iskoristiti unutar 6 mjeseci od otvaranja.

Avokadovo ulje

Pospješuje sjajan i blistav ten, te unosi vitamin E. Često se naziva antiaging hrana. Ovo ulje regulira zdrave razine kolesterola, a pogodno je i za kuhanje. Prilikom kupovine preporučujemo ekstradjevičansko.

Kokosovo ulje

Dobiva se tako da se preša bijela unutrašnjost ploda. Ono ubrzava metabolizam, podiže razinu zdravog HDI, kolesterola koji iz krvi izbacuje sve što nije dobro. Pomaže u mršavljenju. Dobro je i za svakidašnju pripremu hrane pri visokim temperaturama.

Laneno ulje

Bogato je liganima koji preveniraju razne bolesti. Bogatstvo esencijalnih masnih kiselina i to omega-3 čini ga idealnim u detoksikacijskim procesima. Koristi se kao sredstvo protiv zatvora, snižava razinu kolesterola te regulira krvni šećer. Odličan je za doručak i smoothieje. Laneno ulje nije dobro za kuhanje, najbolje ga je dodavati i to hladno prešano, naknadno u hranu.


Autor: Andrea Štimac