NLP tehnike su vrlo jednostavne za shvatiti i još ih je lakše primijeniti.  Svrha tih tehnika je općenito bolja komunikacija sa samim sobom i drugima oko nas. 

Najpoznatija je tehnika pod nazivom rapport. Riječ Rapport dolazi iz francuskog jezika, a taj pojam zapravo označava povezanost barem dvoje ljudi. 

U NLP-u rapport možemo opisati kao stanje u kojem je ostvaren empatičan odnos između dvije ili čak i više osoba. Stanje rapporta gradimo i nadograđujemo pokazivanjem razumijevanja i poštovanja prema načinu na koji druga osoba doživljava svijet oko sebe. Rezultat postojanja stanja Rapporta je osjećaj opuštenosti, sličnosti i zajedništva.

Druga tehnika koja je izrazito moćna i lako primjenjiva je “sidrenje”, koje je u psihologiji opisao Pavlov kao klasično uvjetovanje u svom eksperimentu sa psom, zvonom i lučenjem sline. Usidriti znači povezati podražaj izvana (npr. zvuk sirene, melodiju, ili čak stiskanje dijela tijela (ruke/uha i sl.) s određenim ugodnim emotivnim stanjem.

Treća popularna strategija iz ove domene je Kalibracija, a to se odnosi na brzo i egzaktno prepoznavanje različitih stanja u drugim ljudima. Uočavaju se male razlike u izrazu lica drugih ljudi kada proživljavaju različita sjećanja i različita raspoloženja i naš um to bez truda uoči i zna interpretirati.

Ako želite saznati više o ovim i mnogim drugim tehnikama, javite nam se i budite sudionik u našim radionicama i edukacijama!


Autor: Sonja Bajić