Sustavnim stezanjem i opuštanjem različitih grupa mišića, osoba može znatno ublažiti, pa čak i u potpunosti ukloniti ne samo napetost u mišićima nego i postići osjećaj duboke mentalne

opuštenosti. Pri tom je važno osvijestiti razliku između stanja napetosti i opuštenosti. Konačni rezultat je ublažavanje ili potpuni nestanak nekih kroničnih bolesti i smetnji, kao što su, na primjer, glavobolja, neurodermitis, visoki krvni tlak, bolovi u vratu i leđima, astma, anksioznost, alergije, kaže prof. Andrea Vidmar, učiteljica Progresivne relaksacije mišića (PRM) po dr. sc. Edmundu Jacobsonu, liječniku koji je 20-tih godina prošlog stoljeća razvio tu metodu, te osnivačica i vlasnica tvrtke Inner Code d.o.o.

Za razliku od nekih drugih metoda opuštanja u kojima se opuštamo na pasivan način, karakteristično je za ovu metodu da se opuštamo aktivno i samostalno. Radi se o jednostavnom stezanju i opuštanju točno određenih grupa mišića i to svjesno i kontrolirano – kaže Andrea Vidmar.

Jacobson je 1929. objavio rezultate istraživanja u knjizi “Progressive Relaxation”. Uočio je sljedeće: kako kod stanja stresa ili straha dolazi do refleksne napetosti mišića, vrijedi i obrnuti proces: opuštanjem već napetih mišića postižemo osjećaj opuštenosti i mira, a to pak ima pozitivne učinke na naše zdravlje.

Time je dokazao neraskidivu povezanost između tijela i uma, tj. direktnu vezu mišići – misli – emocije. Svrha metode je bolje upoznati svoje tijelo, naučiti komunicirati s njime. Tako možemo prepoznati signale stresa čim se pojave i pravodobno primijeniti metodu opuštanja. Mogu je prakticirati sve dobne skupine, a idealna je za ljude koji previše sjede ili se nedovoljno kreću – ističe Andrea.

Trening je jednostavan:

Uvijek započinje sa zauzimanjem pravilnog sjedećeg položaja. Zatim se započinje s opuštanjem koje se sastoji od pet faza: prvo usmjeravamo pozornost na određenu mišićnu skupinu, na primjer šaku, zatim napinjemo tu skupinu mišića i držimo napeto oko pet sekundi. Nakon toga opuštamo tu skupinu mišića 20 sekundi te na kraju – primjećujemo razliku između stanja napetosti i opuštenosti – važno je to osvijestiti. 

Nakon toga prelazimo na sljedeću grupu mišića – pojašnjava učiteljica metode. Dodaje kako metodu treba prakticirati barem jednom na dan, a za optimalan učinak treba vježbati od dva do tri mjeseca svaki dan. Time se kondicionira tijelo i postiže automatska reakcija opuštenosti trenutačno već na samo jednu pomisao, a to svakako vrijedi iskušati.

OTPUSTITE NAPETOST U GLAVI

Najprije se udobno smjestite. Stopala neka dotiču tlo. Sjednite uspravno i lagano se opustite u predjelu kralježnice. Provjerite smeta li vam što (naočale, sat…). Oči neka cijelo vrijeme budu zatvorene, ako vam je to ugodno ili možete imati otvorene oči tako da fiksirate pogledom određenu točku u prostoru. Ruke su opuštene i leže u krilu. Provjerite još jednom je li vam udobno. Dišite u svom ritmu…udah – izdah, nekoliko puta. Sada usmjerite pažnju na čelo.

Podignite obrve toliko da osjetite napetost u predjelu čela, kao da se nečemu čudite. Držite čelo u tom položaju (5 sek) i potom opustite. Primijetite razliku.Obratite pozornost na osjećaj opuštenosti.(30 sek).

Sada usmjerite pažnju na oči Zatvorite oči (ako ih niste zatvorili) i čvrsto zažmirite (kao da vam sunce ide u oči) toliko koliko vam je ugodno da osjetite napetost. Držite tako oči (5 sek) i potom opustite. Primijetite razliku. Obratite pozornost na osjećaj opuštenosti. (30 sek).

Usmjerite pažnju na nos. Naberite nos toliko da osjetite napetost (kao da vam nešto smrdi). Držite tako nos (5 sek) i potom opustite. Primijetite razliku. Obratite pozornost na osjećaj opuštenosti. (30 sek).

Usmjerite pažnju na vilicu. Zagrizite lagano tako da se spoje kutnjaci (vrlo nježan dodir zubiju) i napnite mišiće vilice toliko da osjetite napetost (ne stiskati zube, samo vilicu). Držite stisak (5 sek) i potom opustite. Primijetite razliku. Obratite pozornost na osjećaj opuštenosti. (30 sek).

Usmjerite pažnju na jezik. Pritisnite jezikom nepce toliko čvrsto da osjetite napetost. Držite tako jezik (5 sek) i potom opustite. Primijetite razliku. Obratite pozornost na osjećaj opuštenosti. (30 sek).

Usmjerite pažnju na usta. Čvrsto stisnite usnice da osjetite napetost. Držite tako stisnute usnice (5 sek) i potom opustite. Primijetite razliku. Obratite pozornost na osjećaj opuštenosti. (30 sek).

Usmjerite pažnju na čitavo lice

Istovremeno stisnite sve mišiće lica: čelo, obrve, oči, nos, vilicu, jezik, usnice – sve čvrsto. Držite tako stisnuto (5 sek) i potom opustite. Primijetite razliku. Obratite pozornost na osjećaj opuštenosti. (30 sek). 

Na kraju još jednom prođite u mislima cijelu glavu: čelo, oči, nos, vilicu, jezik i usta te osjetite koliko vam je glava opuštena.

Autor: Andrea Vidmar

Kategorija: zdravlje/priroda (ne znam točno gdje da stavim ovaj tekst,ako misliš da je bolje negdje drugdje, samo stavi)


Autor: Andrea Vidmar