Uz zahvalnost za sve ono u čemu uživamo kao ljudi, skromnost je uvijek bila jedna od najvećih vrlina velikih ljudi. “Veliki ljudi” nikada nemaju potrebu pokazivati da su veliki, dok mali i kada pokazuju da su veliki i dalje su mali.

Skromnost i zahvalnost za sve što uživamo čine nas poniznima i svjesnima dubine života. Mnogi često uspjeh definiraju kroz materiju i ono vidljivo. No pravi uspjeh mjeri se osjećajem radosti. Koliko si zaista sretan, radostan i dobro se osjećaš u svojoj kreaciji života, toliko si uspješan u misiji da ostvariš put svoje duše.

Skromnost znači prihvaćanje vlastitog života u cijelosti, sa svim propustima ili manama s kojima se borimo. Biti čovjek, od krvi i mesa, prihvatiti sebe i sve druge, bez potrebe da ih mijenjamo. Ne uspoređivati sebe s drugim ljudima ili situacijama. Živjeti opušteno i razumjeti cikluse i promjene koje nam život donosi.

Skromnost se može izraziti s blagim osmjehom, klimanjem glave ili riječima. Ona nas drži u okvirima dobrote. To ne znači da ne trebamo težiti obilju, materiji ili financijskom blagostanju. Sve to može biti naše, ali u komunikaciji s drugim ljudima trebamo pokazivati skromnost. Isto se odnosi i na naš odnos s Bogom, koji treba biti ispunjen  kroz skromnost i zahvalnost.

Skromnost je karakterna osobina koja se u mnogim kulturama smatra vrlinom.  Ona podrazumijeva prirodno ponašanje i jednostavnost.

Već danas možeš primijeniti sve ovo i živjeti skromno i zahvalno.

“Skromnost je suputnica uspjeha. “- kineska poslovica


Autor: Andrea Štimac