Jeste li ikada razmišljali o svom apetitu? Da li ste svjesni hrane koju unosite u svoj organizam? Imate li pojačan ili smanjen apetit?

Apetit je psihološka potreba za hranom koja se često zamjenjuje s osjećajem gladi. Bez obzira na to imate li smanjen ili pojačan apetit, i jedno i drugo nije ništa neobično. Povećana tjelesna aktivnost znači i povećanu energetsku potrošnju. Ona dovodi do manjka anergije što se u ljudskom organizmu signalizira kao pojava gladi. S druge strane, toplina nas čini letargičnima i umanjuje apetit. Ljudsko je prehrambeno ponašanje vrlo kompleksno i ovisi o pojedincu. Najproblematičniji su pojedinci sa smanjenim apetitom koji može dovesti do poremećaja prehrane poput bulimije i anoreksije. Nasuprot tome, povećan apetit izazvat će strah od debljanja.

U današnje vrijeme razvila se posebna grana, nutricionizam, koji u detalje objašnjava vrijednosti namirnica koje unosimo.

Savjeti za zdravu prehranu

1. ne preskačite doručak
2. pijte dovoljno vode i tekućine
3. jedite češće puta pomalo
4. unosite više sezonskog voća i povrća
5. ne koristite industrijsku hranu
6. priuštite si ono što volite
7. pe jedite kasno navečer
8. jedite raznovrsno

Dobro je znati

Volumen želuca, odnosno njegova popunjenost jedan je od signala tijelu da ima dovoljno hrane te je trenutačno ne treba tražiti. Vlakna iz povrća, integralnih žitarica i voća usporavaju pražnjenje želudca zbog čega produljuju osjećaj sitosti. Bjelančevine imaju svojstvo pojačanja osjećaja sitosti. Zato je potrebno konzumirati prehranu koja sadrži dovoljnu količinu vlakana i bjelančevina.


Autor: Andrea Štimac