Ne možete se više koncentrirati? Teško Vam je fokusirati se na jednu stvar?

Imate osjećaj kao da ste konstantno rastreseni?

Kako biti usredotočeniji zahvaljujući pravilnom disanju?

Pojačajmo snage uma i tijela!

Ove vježbe disanja pružaju mozgu kisik, povećavaju sposobnost koncentracije i donose energiju.

Manjak koncentracije često je posljedica nedovoljne opskrbe mozga kisikom. Na primjer, nakon bogatog obroka, to se može dogoditi jer našem tijelu treba puno kisika za probavu. Naš mozak pati zbog toga što u tom trenutku dobiva manje kisika. To je i razlog zašto se često osjećamo umorno i pospano nakon bogatog obroka. Što je obrok  bogatiji, to ćete se umornije osjećati jer je potrebno više kisika za probavni proces. Čak i na radnom mjestu sa “lošim” zrakom mogu se pojaviti problemi s koncentracijom jer je sadržaj kisika u zraku nizak. Stres je još jedan ključni faktor koji utječe na našu sposobnost koncentracije. Ako ste pod velikim pritiskom, brzo se možete osjećati umorni i puni nelagode i suočiti se s problemima koncentracije.

Pokazat ćemo vam kako s nekoliko vježbi disanja možete dugoročno povećati svoju sposobnost koncentracije i tako dugoročno bolje funkcionirati. Vježbe izvodite redovito, barem tri do četiri puta tjedno na početku. Ako ste u stanju nemira, ne ustručavajte se izvesti vježbu izvan plana.

Odbrojite dah – za smirenje i produženje vremena disanja!

Zatvorite oči. Pri udisanju brojite od jedan do deset, a izdahnite unatrag od deset do jedan. Napravite pet ponavljanja.

Disanje prstom – produbljuje disanje, preusmjerava životnu energiju u nove smjerove!

Sjedite u opuštenom i uspravnom položaju. Prstima pritisnite ruke tijekom deset udisaja. Ne gurajte vrhovima prstiju, već vrhovima jagodice. Pritisak koji vršite ne bi trebao biti previše slab, ali ni prejak.

Mirisno disanje – za poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu, jer ima stimulativan učinak!

Držite most nosa palcem i kažiprstom. Sada nekoliko puta polako udarajte nosni most od korijena do vrha nosa. Prilikom kretanja vršite jak pritisak prstima. Zatim otpustite ruke i dlanove, zaustavite se na trenutak i udahnite kao da ste svjesni mirisa. Obraćajte pažnju na to kako dah nježno ulazi i izlazi ispod mosta nosa. Napravite pet do deset takvih udisaja.

Brzo disanje – za jačanje dijafragme i povećanje sadržaja kisika u krvi!

Sjednite uspravno prekriženih nogu. Izdahnite vrlo brzo kroz nos – ne više od četvrtine do pola sekunde – i naizmjenično. Udah je dvostruko duži od izdisaja. Ispuštajte zrak dok snažno izdahnete. Abdomen je zatim pun odjednom. Onda pustite želudac da se olabavi i time udahnete kao da je sam po sebi to napravio! Napravite 20 do 30 ponavljanja na početku, nakon nekog vježbanja možete povećati ponavljanje i do 100 puta.


Autor: Sonja Bajić