Ako imate poslovnu ideju i želite otvoriti svoju firmu ili obrt, a prethodno nemate iskustva u poduzetništvu, donosimo kratki pregled aktivnosti koje su potrebne za početak rada.

  1. Vrijednost Brenda

Za početak potrebno je projektu dodijeliti ime i definirati autentične vrijednosti brenda. Prepoznatljiv brend s jasno definiranim smjernicama može pomoći u stvaranju lojalnosti kod klijenata. Predstavljamo se s pričom tko smo, što radimo i što nudimo, te kakva je kvaliteta i vjerodostojnost onoga što predstavljamo. Neki od najpoznatijih brendova koje možete proučiti su: Amazon, Microsoft, Facebook, Google, Apple, Samsung… Sve tvrtke imaju jasno definirane vrijednosti brenda kao I ključne komunikacijske poruke.

  1. Misija i vizija

Misija predstavlja način kako ćemo ostvariti viziju. Ona pomaže izraditi strategiju poslovanja, te predstavlja osnovu za definiranje ciljeva i donošenja odluka. Za razliku od vizije, misija se može mijenjati u određenim uvjetima.

Vizija je inspirativna izjava koje jasno i precizno definira smjer kojim će se firma razvijati.  To je razlog zato smo ovdje. Potrebno je gledati dugoročno, unaprijed 5-10 godina. Vizija se ne mijenja, bez obzira na okolnosti.  Također mora biti jednostavna, svima razumljiva, uzbudljiva, realna i izazovna.

  1. Način obraćanja

Odaberite stil komuniciranja i pridržavajte ga se.  Možete birati između opuštenog ili formalnog stila. Također definirajte pozdrave i uzrečice, te Emojije koje ćete koristiti.

  1. Logotip i vizualni sadržaj Brenda

Vizualni aspekti Brenda su:

–              Logotip (može sadržavati slova, brojke, ilustraciju ili kombinaciju istih)

–              Boje brenda (odredite svoje boje)

–              Posebni stil fotografije (stvorite vlastiti stil koji je prepoznatljiv)

–              Fontovi (odaberite paletu fontova koje ćete koristiti)

  1. Strategija komuniciranja na društvenim mrežama i web stranici

Potrebno je otvoriti vlastitu domenu kako bi vaš brend dobio na važnosti.  Također otvorite društvene mreže kao što su Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, Tik Tok… Komunikacija na društvenim mrežama mora biti u skladu s pravilima vašem brenda.

  1. Klub lojalnih kupaca

Nakon što jasno definirate ciljanu skupinu kojoj se obraćate, potrebno je povezati se s vašim klijentima tako da ste usredotočeni na njihove potrebe, potražnju ili sam proizvod. Lojalnost kupaca se treba nagraditi ili dodatnim popustima ili nekim drugim marketinškim pogodnostima.

  1. Mediji

U svim medijima komunicirajte autentično s jasnom ponudom i porukom. Prava poruka stvara naviku, interes i vjeru u brend. Vrijednosti i sobnost Brenda također moraju biti usklađeni prilikom komunikacije u medijima.

  1. Content strategija

Sadržajna ili content strategija obuhvaća pravi tajming, pravom klijentu na pravom mjestu, a koja istovremeno ima besplatnu dodatnu vrijednost za njega.  Potrebno je razumjeti potrebe i navike klijenata, , te planirati strategiju. Predlažemo da pišete blogove., te izrađujete foto I video sadržajne objave.

  1. Financijski plan

Financijski plan predstavlja vodič za koordinaciju i kontroliranje aktivnosti organizacije radi postizanja ciljeva. Planiranje može biti kratkoročno i dugoročno (strategijsko planiranje). Podlogu za sastavljanje tekućeg financijskog plana čine:

– planovi nabave

– planovi proizvodnje

– planovi prodaje

– planovi zaliha

Svrha financijskog plana je što preciznije predvidjeti financiranje projekta, a ostvarenje te svrhe visi o:

-intuiciji i vještini financijskih manager

– znanju financijskih manager iz područja financijskog menadžmenta.

Jasno razrađene smjernice i jasna komunikacija unutar tima, te prema klijentima, od velike su važnosti da projekta bude lansiran kao potencijalno konkurentan na tržištu, te profitabilan.


Autor: Andrea Štimac