Obilje je naše prirodno stanje. Neki će reći: “Zvuči dobro, no…nije to baš uvijek tako. Naprotiv, toliko se trudim, radim, a nikako da postignem to željeno stanje obilja.

Pa, kako je onda obilje prirodno stanje?”

Kao prvo, da bismo mogli nešto pronaći, privući u svoj život, moramo znati što tražimo. A da bismo znali što tražimo, potrebno je imati iskustvo upravo onoga što tražimo.

Na primjeru iz svakodnevnog života to bi izgledalo otprilike ovako. Planirate provesti vikend  planinareći i želite biti sigurni da će vas noge “dobro služiti”, da će vam biti dovoljno ugodno i udobno kako biste iskoristili svoje slobodno vrijeme maksimalno uživajući. Za to vam je potrebna prikladna obuće. Da biste ju pronašli potrebno je znati točno kakvu obuću trebate. Nije svejedno hoće li to biti salonke ili gojzerice. Jednako tako, kada i pronađete gojzerice, temeljem vlastitog iskustva udobnosti i ugode, točno ćete znati kada ste pronašli idealnu obuću za tu prigodu. Kada to ne bi bilo tako, mogli biste danima lutati po dućanima, gubeći vrijeme, tražeći “nešto”. I što bi se dogodilo, pronalazili biste upravo to “nešto” ili točnije “ništa”.

Ovakav mehanizam vrijedi za sve, pa i obilje. Jedan od osnovnih uzroka zašto ponekad ili čak vrlo često doživljavamo svoj život i sebe u njemu zakinutima vjerujući da nemamo dovoljno, jest taj što nemamo jasnu predodžbu što je to uopće obilje. Većina ljudi će, govoreći o obilju, odmah pomisliti na novac. On svakako jest jedan od dijelova velike slagalice zvane obilje, no ne i jedini. I upravo u “u tom grmu leži zec”. Fokusirajući se samo na mjerilo novca, ne vidimo, a onda I ne osvještavamo ostale dijelove slagalice. A ona je ogromna! Obilje čine zdravlje, obitelj, partner, prijatelji, kućni ljubimci, razni talenti koje imamo, ples, jutarnja kava, putovanja, zalazak sunca, posao, kino, šale…

Napravite jedan test. Dajte si vremena i razmislite što vam nedostaje, čega još nema u vašem životu i to zapišite na papir. Potom razmislite što sve već “imate” u svom životu. Ako ste si dali truda i bili iskreni prema sebi, lista onoga što već “imam”, što već “jest” u mom životu, bit će znatno dulja.

Kada to osvijestite, u tom trenutku otvarate se mogućnosti privlačenja obilja svih vrstu u vaš život. Što se u stvari događa? Kada osvijestite da već toliko toga imate, da je već prisutno u vašem životu, aktivirate u sebi osjećaj obilja, a time počinjete privlačiti u svoj život istovjetnu vibraciju obilju. Jer, kako da prepoznam ono što mi je nepoznato, zar ne?

Naime, osvještavanjem već prisutnog obilja, vi u stvari “aktivirate” visoku vibraciju vrline zahvalnosti, a ona je put ka obilju svih vrsta. Pripada li tome i novac? Da, naravno! On će neminovno doći kao posljedica vibracije zahvalnosti, tj. svjesnog prisustva obilja.

Ponekad se događa da unatoč što se trudimo biti svjesno zahvalni, ipak osjećamo neki “manjak” u nekom segmentu.

Najlakše je to primijetiti kada se radi baš o novcu, jer je jasno vidljivo imam li ga dovoljno ili ne. Ako je tome tako, znači da neki dio mene, u najboljoj namjeri da me zaštiti, kreira blokade, da se ono što svjesno želim ne bi realiziralo. Kako je to moguće? Zar je moguće da ne želim imati novac, zdravlje, partnera? Razum će reći: “Nemoguće!”, no nesvjestan dio mene vrijedno, marljivo i odano “branit” će me od povreda. Kako?

Sigurno ste čuli izreke poput “Novac kvari ljude.”, “Novac je korijen sveg zla.”, “Pusti novac, neka smo mi samo zdravi.”,

“Ljubav je bol”, “Sve prave ljubavi su tužne”, “Samo jednom se ljubi” itd. Tome još dodajmo uvjerenja koja se provlače generacijama u našoj obitelji, kao npr. “U našoj obitelji svi muškarci obolijevaju od srčanih bolesti”, ili “U našoj obitelji žene su vijek morale sve same”, ili “Mi smo uvijek teškom mukom dolazili do novaca, ali smo zato pošteni.” i sl. Poznato, zar ne? Mogli bismo nabrajati u nedogled. To su samo neke od izreka, tj. uvjerenja s kojima se susrećemo svjesno ili nesvjesno tijekom života. Netko će reći, pa to su samo izreke, rečenice, nema to nikakve veze sa mnom. I doista, na svjesnoj razini ne, no mi ih duboko u sebi pohranjujemo kao svoju “istinu” i kao takvu je i ne htijući živimo.

Da je tome tako uvjerila sam se nebrojeno puta u radu na sebi i sa svojim klijentima. Iskustvo je pokazalo da vrlo često iza straha od neuspjeha stoji strah od uspjeha, obilja, ugleda, sreće. Na prvu paradoksalno, no, ako uzmemo u obzir prethodnu tvrdnju da mi u sebi nosimo kao “svoju istinu” uvjerenja s kojima smo rasli, susretali se tijekom života, onda sve poprima smisao. Tako npr. ako u meni rezonira uvjerenje da “novac kvari ljude”, a biti uspješan ujedno znači imati I novac, tada će nesvjestan dio mene učiniti sve da me zaštiti kako se ne bih iskvarilo/la. Ili, ako imam uvjerenje “ljubav je bol”, koliko god na svjesnoj razini želim imati partnericu/partnera, moja podsvijest će me nastojati zaštiti od bola, pa i pod cijenu da budem sam/sama.

Dakle, ako želimo imati u životu obilje (bilo koje vrste), a ono se ne događa, to samo znači da postoje određene blockade koje nam priječe da se to realizira.

I što sada? Ima li načina da se to promijeni ili je to jednostavno tako i s time se moramo pomiriti? Duboko vjerujem, a iskustvo mi to pokazuje, da je promjena uvijek moguća, da nikada nije kasno, da se ona događa upravo tada kada smo za nju spremni. Početak promjene može biti već i samo osvještavanje “ne želim više na ovaj način”. Sljedeći korak je otvoriti čula, slušati, primati informacije i potom odabrati način kako pokrenuti pozitivnu promjenu. Načina, metoda, tehnika ima veliki broj. Kada mi to postane fokus, odjednom se otvara polje brojnih mogućnosti o kojima, možda, do nedavno nisam imao niti ideju da postoje. Na meni je samo da krenem. Jedan od načina je energetsko-meditativna radionica “Obilje, sada i ovdje” na kojoj imate priliku osvijestiti koje su potencijalne blokade na putu obilju koje vam još uvijek nedostaje, a potom te blokade i njihove uzroke “očistiti” iz svog energetskog zapisa putem niza vođenih vizualizacija. Na kraju ćete imati prilike primiti i “utkati” u svoje biće stotinjak afirmacija koje će olakšati pritjecanje obilja u vaš život. Nije potrebno nikakvo prethodno poznavanje bilo koje tehnike. Dovoljna je želja i otvorenost za pozitivne promjene.

Dakle, obilje nije negdje daleko, samo za odabrane. Ono je već sada i ovdje, u životu svakoga od nas. Ono jest naše prirodno stanje. Razlikujemo se samo po tome, jesmo li toga svjesni ili ne. Kada to osvijestimo, postajemo aktivni kreatori u primanju i stvaranju obilja u svom životu. Krenite!


Autor: Andrea Vidmar