Prirodni “lijekovi” – priroda uvijek zvuči dobro, zar ne? I još bolje kao lijek. I poslovice to potvrđuju: Medicus curat, natura sanat. Značenje: Liječnik liječi, priroda ozdravlja…

Latinska izreka (gore) vjerojatno potječe od grčkog liječnika Hipokrata. U početku je to značilo da “medicinska umjetnost” treba samo “podržati” pacijenta, jer stvarni lijek uvijek dolazi od pacijenta.

I tako je bilo sve do prve polovice prošlog stoljeća. Potom je uslijedio tehnički napredak i kemijski lijek više nije htio biti u sjeni “alternativnim”. Stoljetni postupci naturopatije odjednom su bili „staromodni“. Nove tehničke sprave, kirurške metode i lijekovi odjednom su natjerali travare i stare naturopate da čuju za svoje prirodne lijekove da su poput „lijeka kamenog doba“.

Alternativni liječnici bi vam propisali npr ulje od metvice za glavobolju protiv napetosti ili lišće bršljana za kihanje i kašalj.

Do 80% srčanih udara, moždanih udara i sigurno do 40% karcinoma je moguće spriječiti na biljnoj ili preventivnoj bazi, kao i mnoge druge kronične bolesti. A za to bi bila potrebna samo tri stupa prirodne medicine: vježbanje, zdrava prehrana i uklanjanje štetnih utjecaja iz okoliša (toksini iz okoliša, pušenje itd.).

Da, ovo je naturopatija – a ne ono što većina oboljelih misli: mjera (tableta) za oralnu upotrebu (naravno 3 puta dnevno), koja je jednako učinkovita kao i lijek od doktora, ali bez ikakvih nuspojava.

I doista, prirodni lijekovi mogu ponuditi mnogo toga, gdje je liječnik često jednostavno propisao “blokadu” želučane kiseline, laksativ, lijek protiv bolova, stimulans, sredstvo za spavanje ili smanjenje krvnog tlaka.

Ovo suzbijanje simptoma (također ga možete nazvati inscenacijskim lijekom, jer često se jednostavno simptomi “isključe”), dovodi do svojevrsne slijepe ulice, postojat će sve više i više pacijenata za nekoliko godina. 

Upoznat ću vas sada sa samo jednom alternativnim metodom, a u nastavku slijedi još puno “dokaza”zašto bi bilo dobro naturopatiju uzeti u obzir, iako i kao nadopunu kemijskim lijekovima ako se vi ili netko vama blizak razbolite ! 

Jeste li čuli za GARLIC LIQUEUR ( liker od češnjaka)?

Osmislio ga je  Dr. Singer, specijalista za srce iz Bad Oeynhausen. Navodno je ovaj recept učinio kirurgiju srca nepotrebnom.

Češnjak  pokazuje posebno kod hipertenzije  dobar učinak i može  opet smanjiti vaskularne naslage – pod pretpostavkom da se provode i druge mjere.

Evo recepta:

Ako su vene u mozgu ili u koronarnim arterijama sužene ili kalcificirane (stvrdnjavanje arterija), pijte svakodnevno čašu od likera iz ekstrakta 30 oguljenih  češnjaka i 5 nasjeckanih, neoljuštenih prirodnih limuna (ne smijete prskati, moguće u trgovini zdravom hranom). Uklonite jezgre. Sve usitnite u blenderu i stavite ga s 1 litrom vode i dovedite do vrenja, ali ostavite da se još jednom uzdigne.

Zatim procijedite i napunite u bocu. Čuvajte na hladnom. Dnevno se preporučuje po jedna mala čaša koju popijete po volji prije ili nakon glavnog obroka.

Nakon samo 3 tjedna svakodnevnog uživanja, može se osjetiti mladenačka, ugodna regeneracija cijelog tijela. Kalcifikacija i tipične nuspojave, poput smetnji sluha i vida, povlačit će se i uskoro nestati.

Nakon prva 3 tjedna, trebali biste pauzirati 8 dana da biste završili drugi trotjedni tretman! Sada započinje zaista dobar do vrlo dobar uspjeh. Ovaj jeftin, bezopasan i ljekovit lijek može se ponavljati svake godine. Od neugodnog mirisa češnjaka ne primjećuje se ništa, najviše odmah nakon pijenja. Uostalom, i to se može popraviti žvakanjem peršina. 

Bivši “kalcificirani ljudi” mogu opet dobro spavati. Planirane srčane operacije mogle bi se zaobići jer su krvne masti  i naslage smanjeni. Čak i uz paradentozu liker od češnjaka s limunom trebao bi se pokazati vrlo dobrim.

Ali sada dolazimo do onog zanimljivog: Znanstvenici su uspjeli pokazati u studiji na 112 sudionika s povišenom razinom lipida u krvi, učinak kombinacije češnjak-limun. Iranski istraživači ispitanike su podijelili u četiri skupine: Grupa 1 je primila 20 grama češnjaka plus jednu žlicu limunovog soka, Grupa 2 samo češnjak, Grupa 3 samo limun i Grupa 4 bila je Kontrolna bez dodataka prehrani. Nakon 8 tjedana, liječnici su odredili razinu kolesterola i fibrinogena, kao i krvni tlak i BMI . Fibrinogen je protein zgrušavanja krvi i može pretjerano dovesti do vaskularnih naslaga.

U skupini 1, istraživači su pronašli najznačajniji pozitivni učinak na ove pokazatelje za procjenu rizika od ateroskleroze.

Još jedan Lijek od češnjaka

“Jednostavniji” recept za majčinu tinkturu ide ovako:

Ogulite oko 10 češnjaka i sitno nasjeckajte. Sipati u čašu i napuniti 70% alkohola dok se ne pokrije. Zatim ostavite najmanje 2 tjedna, ako je moguće na suncu. Čašu prekrijte folijom ili ne zatvorite čvrsto poklopac. Zatim treba prosijati i čuvati u boci.

Kapi češnjaka piju se prije svakog obroka šalicom mlake vode. Mlijeko se tradicionalno koristi, ali samo ako je dostupno svježe organsko mlijeko.


Autor: