Dolazi do velikog povratka domaćoj i sezonskoj hrani čak i kada je riječi o kasnovečernjim narudžbama. Konzumenti se sve više okreću organskoj prehrani i pažljivo biranim namirnicama.

Beyonce i njezin suprug Jay-Z prošle su godine popularizirali vegenuary (izvedenica od riječi vegan i january ili siječanj). Ovim pokretom početkom siječnja ili cijeli mjesec izbacili su namirnice životinjskog porijekla sa svog menija i tako potaknuli ljude da i oni bar na kratko isprobaju zdravi način prehrane.
Nasljednik ovog pokreta u 2020. je pokret organuar. Njega zagovaraju prvenstveno liječnici, a namirnice koje su u fokusu su prvenstveno životinjske: bubrezi, jetra, srce i goveđi rep. Struka tvrdi da bi češće trebalo jesti iznutrice jer čuvaju zdravlje mozga, mišića i jetre.
Također se popularizira reishi gljiva koja se dodaje u hranu ili se od njih radi čaj. Ona potiče imunitet i obranu o

d sezonskih prehlada. Veliki povratak dobile su i lignje, ali i crnilo glavonožaca. Njihovo meso i tinta bogati su makro- i mikronutrijentima i vitaminima. U crnilu su i proteini, lipidi, minerali i željezo.

Kelj

Domaći gableci u obliku kelja, kupusa i prokulice čuvaju zdravlje želuca i uklanjaju toksine.

Cvjetača

Sve češće se priprema tijesto od cvjetače, ona se smrvi u blenderu pa kuha u mikrovalnoj. Dodaje joj se jaje, češnjak, mozzarella i sol.

Kolagen u prahu

Sve više konzumenata se odlučuje za smoothije u koje se dodaje kolagen u prahu, on služi za blistavu i njegovanu kožu te mladoliki izgled.


Autor: Andrea Štimac