Tete igraju jedinstvenu ulogu u djetetovom životu. Vole skoro kao majke, štite kao očevi, čuvaju i razmaze kao bake i igraju se vedro i bez ograničenja kao vršnjaci. Zbog toga su nesumnjivo počeli igrati bitnu ulogu i u odgoju djece. Oni više nisu samo rodbina, biti teta je način života. To je poseban poziv. Neki vide “tete” kao druge majke, prijateljice ili učiteljice. One daju izvanrednu količinu bezuvjetne ljubavi svojim nećacima i nećakinjama.

Roditelji podučavaju i savjetuju svoju djecu, bake i djedovi ih razmaze i sve im daju bez razmišljanja. Dijete je još sretnije s ljubaznom i brižnom tetom. Ja sam bila teta skoro deset godina prije nego što sam postala mama.

Za to vrijeme iskoristila sam priliku da pogledam temu tetiteljstva u kontekstu života i ljubavi. I naravno da sam moju nećakinju i nećaka i njihove roditelje “zeznula”svojom pretjeranom dobrotom i nepostavljanjem granica. Sigurna sam da se sjećaju dragocjenih trenutaka koje smo imali zajedno. Gledala sam ih kako odrastaju i postaju lijepi i pametni. I dobri! I sama sam, hvala dragom Bogu, postala roditelj i shvatila sam koliko je biti teta utjecalo na mene. Koliko sam samo naučila o tome kako postupati s djecom. Zato to smatram fantastičnim iskustvom.

Evo nekoliko razloga zbog kojih su tete i njihove uloge toliko posebne i važne.

1. Teta bi mogla “pružati” drugačiji pogled na život.

Djeca mogu izraziti svoje mišljenje koje je različito od mišljenja roditelja. Svojim nećacima i nećakinjama tete mogu pružiti pomoć u bilo čemu, od učenja slova i brojeva do savjetovanja o nekoj njima teškoj situaciji.

2. Nikad ne propuste godišnjicu.

Tete su uvijek tu da proslave rođendan, neko važno natjecanje ili maturu svojih nećaka i nećaka. Oni ne vole propuštati događaj i sve što moraju učiniti – uzeti slobodan dan ili putovati u drugi grad. Povrh svega, obično je zabavno kupiti uzbudljive i korisne poklone za svoje nećake i nećakinje, jer je njih razmaziti neopisivo zabavno i zadovoljavajuće !

3. Ne propuštaju priliku družiti se s djecom.

Ponekad su tete čak i dovoljno sretne da se zabave zajedničkim stvarima sa svojim nećakinjama ili nećacima. Mogu ih odvesti na različita mjesta i događaje poput muzeja, koncerata i festivala kada su stariji. A oni su također uvijek spremne za zabavnu igru ​​s djecom u dvorištu.

4. Tete su također uvijek spremne izraziti prihvaćanje i ljubav.

Teta djeci ljubav daje kroz puno pričanja, zagrljaje i druge oblike prisnosti. Druženje s nećakinjama i nećacima fantastična je zabava i čini vezu između nećaka, nećakinje i tete mnogo jačom.

5. Tete bi željele riješiti sve probleme koje djeca ne mogu dijeliti s roditeljima.

Kad nećak ili nećakinja trebaju savjet ili upute, tete su uvijek spremne pomoći. Pogotovo kad je riječ o problemu koji djeca ne bi dijelila s roditeljima. Tete su spremne slušati djecu i kasnije tinejdžere. Odnose se prema svojim nećacima i nećakinjama bez osuđivanja i voljeli bi samo pomoći. A najbolji dio je to što znaju čuvati tajnu.

6. Tete podučavaju vrijednosti.

Tete bi ponekad mogle djelovati kao roditelji. Učili bi djecu o vrijednostima i kako reći što je ispravno ili što nije. To je zapravo jedna od najvažnijih uloga koju imaju. Kad djeca odrastaju i mijenjaju se, znaju da su tu tete da im pomognu da se osjećaju dobro.

7. Teta kroz svoju neizmjernu ljubav vodi brigu o djeci.

Tete vole provoditi vrijeme s nećakinjama i nećacima i rado bi se brinule o njima kad su roditelji zauzeti. A najbolje je što se tete vole zabavljati i igrati satima!

8. Tete ostaju strpljivije čak i ako djeca nisu u pravu.

Tete su uglavnom i opuštenije. Rijetko bi vikali ili se svađali. Obično slušaju, razgovaraju i objašnjavaju što nije u redu i kako ispravno postupiti.

9. Tete su sretne što imaju više nećaka i nećakinja.

Kad se rodi nova nećakinja ili nećak, malo je još posebnija. Bez obzira koliko ih već ima, uvijek je dobro imati više djece s kojima se mogu igrati, učiti i voljeti. Ako provodite dragocjeno vrijeme zajedno, veza između vas i nećaka i nećakinje uvijek će ostati jaka!


Autor: Sonja Bajić