Začini su poseban dodatak u pripremanju napitaka. Oni mogu pojačati okus, promijeniti boju ili dodati miris. Važno je da ne pretjerate u doziranju, te da naučite koji se začini mogu miješati. Kao u pripremi hrane tako i napici mogu dobiti novo ruho upravo dodajući svježe ili sušene začine.

Vrste začina koji se dodaju u smoothie

Mirisni začini

Ovi začini daju napicima slatkasti miris, a najpoznatiji su: kardamon, klinčić, muškatni oraščić, piment, borovica.

Ljuti začini

Oni stimuliraju nepce i jačeg su okusa, tako da njih dodajete po vlastitoj procijeni. Najpoznatiji su: čili, kajenska paprika, , mljevena paprika, te papar.

Začini koji dodaju boju

Oni se koriste ne samo radi nutritivnih vrijednosti, već i radi dekoracije i vizualnog efekta. To su šafran i kurkuma.

Začini koji se najčešće koriste za pripremu napitaka

Anis dolazi u obliku sjemenki ili mljeven. Koristi se u pripremanju različitih umaka, ali i slastica poput voćnih smoothieja. Miriše ugodno i svježe. Anis poboljšava probavu, potiče iskašljavanje, sprječava rast bakterija, zaustavlja grčeve, ima afrodizijačka svojstva i smanjuje upale.

Cimet se koristi ili u štapićima ili mljeveni. Odlično odgovara toplim napicima, smoothiejima od voća, pogotovo od jabuke i banane. Cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za gotovo 23 posto. Također pomaže kod upala i infekcija, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, te usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.

Čili se dodaje ili svjež ili mljeven u egzotične napitke.Izrazito je oštrog okusa, a najveći ljubitelji ovog začina su Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. On djeluje antiupalno, sprječava bol, potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšava probavu, boosta naš imunitet i potiče mršavljenje.

Đumbir se može koristiti ili svjež ili mljeven. Odlično ide uz sve vrste voća i voćnih napitaka. On obiluje raznim mineralima i vitaminima, potiče probavu, liječi protiv mučnine, poboljšava raspoloženje, potiče mršavljenje, te poboljšava cirkulaciju.

Klinčić se u obliku cijelih sjemenki može dodati u tople napitke i smoothie. Klinčić može smanjiti razinu šećera u krvi, također ima antioksidantna svojstva.

Vanilija se u obliku mahune ili praška može dodati za pojačavanje mirisa i okusa.

Ako zaista pazite na unos namjernica i poboljšavanje vašeg imuniteta, preporučujemo da u vaše omiljene voćne ili povrtne napitke, svakako dodate neki od ovih začina.