Taoisti su razvili vrlo sofisticiran sustav hranjenja, koji služi očuvanju zdravlja i vitalnosti, te pomaže uspostaviti ravnotežu u organizmu. Prema njima namjernice se mogu podijeliti kao jin i jang, te one trebaju biti u ravnoteži. Najvažniji kriterij na koji se hrana svrstava jest po učinku na naše tijelo.

Jin hrana

Ona ima lužnati, rashlađujući učinak na tijelo. To su namjernice bogate kalijem, zatim zeleno povrće, povrće I voće plave I ljubičaste boje.Ovdje spade i riba, te bijelo meso. Ova hrana je najčešće niskokalorične vrijednosti, te idealna je za konzumiranje tijekom ljeta. Ova hrana pomaže nam da se opustimo, ublažava stress i napetost. No pretjeramo li s njenom konzumacijom možemo se osjećati letargično i depresivno.

Jang hrana

Namjernice iz ove skupine imaju kiseli, energizirajući učinak, te su bogate kalcijem. Uglavnom su toplijih boja, poput narančaste, crvene I žute. Ovdje spadaju jaja, meso, mlijeko i mliječni proizvodi, te ulje, ocat, čili i curry. Idealne su za konzumiranje tijekom zime kad tijelo treba više energije.
Ove nam namjernice pomažu da vratimo optimizam, te otvorenost prema svemu. Pretjeramo li s njihovom konzumacijom možemo postati agresivni i razdražljivi.

Važno je ravnomjerno unositi Jing i jang namjernice, te osvijestiti njihov utjecaj na zdravlje, te kvalitetan i dug život.


Autor: Andrea Štimac