Pravilna prehrana može pozitivno utjecati na psihu, pa čak i ublažiti depresiju. Možda u budućnosti nećemo liječiti samo psihijatrijske probleme u mozgu, već i u probavnom traktu !

Obraćajte pažnju na znakove iz crijeva!

U posljednje vrijeme, istraživači posvećuju posebnu pozornost “drugom mozgu”, živčanom sustavu u crijevnim zidovima koji nalikuje mozgu poput blizanaca. Glava i želudac u stalnoj su razmjeni – iznenađujuće je, međutim, da odlazi 90 posto svih signala iz crijeva i sleti u područja mozga koja su odgovorna za naše osjećaje i raspoloženje.

Na naše raspoloženje utječe puno više crijeva nego što smo možete uopće zamisliti!

Bilo da se radi o kratkoročnom postu, dijeti bez ugljikohidrata ili prehrani s brzom hranom, studije sugeriraju da svaka dijeta ima različit utjecaj na našu psihu.

Bolje raspoloženje od prave hrane!

Dobar dizajn plana obroka može poboljšati raspoloženje. Važan glasnik u mozgu je serotonin, koji se naziva i hormonom sreće. Što više serotonina ima, bolje nam je raspoloženje. Ovaj hormon sreće nalazi se u brojnim namirnicama:

Riba: najbolje je poslužiti na stolu nekoliko puta tjedno. Jer omega-3 masne kiseline sadržane u ribama nisu važne samo za naše zdravlje, već i za naše raspoloženje. Ljudi koji redovno jedu ribu imaju manji rizik od razvoja depresije.

Voće i povrće: Uzmite nekoliko puta dnevno svježeg voća i povrća! To ne samo da jača našu obranu, već i podiže naš duh.

Vitamin D: Pazite na nedostatak vitamina D! Vitamin „sunce“ nedostaje posebno u hladnoj sezoni, kada su dani kraći a noći duže. Hrana sadrži vrlo malo vitamina D.

Potražnja je pokrivena uglavnom sunčevim zračenjem. Puno vitamina D nalazimo u :masnoj morskoj ribi poput lososa, tune i skuše, goveđim jetrima, mlijeku i mliječnim proizvodima, žumanjku i dr.

Posegnite za čokoladom: Čokolada vas zaista čini sretnom i zadovoljnom. To je zbog sadržanog feniletilamina, koji izaziva osjećaj užitka u mozgu. Stvara isto raspoloženje, kakvo je inače samo u fazama zaljubljivanja. Što tamnija čokolada, to bolje!

Oko također voli uživati: Tko s ljubavlju postavlja stol, koristi prekrasna jela i hranu ukrašenu začinima i biljem, osjeća se bolje. Pozovite prijatelje i jedite zajedno!


Autor: Sonja Bajić