Kretanje je elementarno za dobro funkcioniranje uma, vježbanje je bitno za život, zdravlje i dobrobit.

Svi procesi u tijelu mogu se optimalno odvijati samo uz puno pokreta. Svaka kontrakcija mišića oslobodit će enzime, hormone i glasnike koji našem tijelu trebaju za dobro funkcioniranje. Osim toga, redovita tjelovježba jača mišiće, dobra je za tetive i zglobove , kosti i cirkulaciju . Uz to, podržava našu otpornost na stres, usporava naš apetit i sagorijeva kalorije!

Redovito kretanje izbjegavanje tjelesne neaktivnosti temeljno je za naše zdravlje. Nedostatak vježbanja, uglavnom uzrokovan produljenim sjedenjem, jedan je od glavnih uzroka bolova u leđima i brojnih životnih bolesti.

Zašto se tijelo želi kretati?

Za metabolizam: kretanje održava unutrašnju motoriku tijela, metabolizam teče. To sprečava proces starenja. Jer: Ako vaskularni sustav funkcionira, hranjive tvari i kisik prenose se u svaku pojedinu stanicu, a toksini i otpad se uklanjaju – to vas čini mladima.

Srce

Za kardiovaskularni sustav redovita tjelesna aktivnost znači niži rizik od srčanog udara jer vježbanje pozitivno utječe na metabolizam masti i krvni tlak. Kad ostanemo elastični, srce ostaje i mlađe jer je manje pod stresom. Za šest do osam tjedana krutost žila koja se još nisu očvrsnula može se pratiti gotovo pomicanjem natrag u normalu.

Mišići, zglobovi

Naravno, vježbanje, kao i njegov nedostatak, također ima izravne učinke na mišićno-koštani sustav. Odrasli u industrijaliziranim zemljama provode oko 50 do 60 posto svog dana sjedeći. Rezultat: Metabolizam se usporava, udio kisika u krvi pada, mišići propadaju, dolazi do lošeg držanja.

Vježba, s druge strane, trenira mišiće, potiče cirkulaciju i osigurava bolju opskrbu kisikom u svim organima. Vježba čini sve učinkovitijima. Impulsi iz pokreta također dopiru u mozak, umrežavanje sinapsi u mozgu aktivira se kretanjem i poboljšava se opskrba krvlju. Uz vježbanje smo budniji, pažljiviji, koncentriraniji.

Što to znači za svakodnevni rad?

Vježbanje navečer ili odlazak u šetnju je sjajno, ali upravo je trajno sjedenje tijekom dana opasno za mišiće i zglobove. Oni bi trebali ostati u stalnom kretanju, što znači mijenjati položaj što je češće moguće – sve više i više stručnjaka preporučuje dinamično sjedenje i stolove podesive po visini.


Autor: Sonja Bajić