Zadnjih godina popularno je “razumjeti” svijet duha i biti spiritualan. Kao i ostali trendovi, ovaj nudi tečajeve, edukacije, seminare ili knjige putem kojih se može naučiti kako biti duhovan I što to zaista znači.

Mnoge kulture koje vrednuju brzinu, multitasking i instant zadovoljstvo, upravo su te koje serviraju brza rješenja. No prava istina oko duhovnosti, jest upravo da se duhovna transformacija ne može dogoditi odmah niti u kratkom periodu. Jednom kada kročite, kao prvo važno je znati da iskustva spoznaja i istine, često nisu ugodna i jednostavna. Također, process čišćenje duše i širenja svjesnosti, process je koji traje cijeli život. Svijet tada postaje drugačije mjesto, a vaša svjesnost se iz trenutka u trenutak spoznaje sve više širi. Iako je naša težnja za razvojem uvijek istinska i čista, ona se često miješa s instant rješenjima i motivima, uključujući želju da se bude voljen, želju za pripadnošću, želju da se upotpuni unutarnja praznina, želju da se postane posebniji, najbolji i slično.

Razvoj duhovnosti je individualna i vrlo osobna stvar svakog čovjeka, koji želi spoznati vlastite vrijednosti, kao i način na koji funkcionira spiritualan svijete i energije. Mnogi svoj put započinju kroz religiju, ali često istražujući druge kulture, spoznaju i povezuju različitosti upravo kroz druge religije ili dodatne sadržaje.
Najbitnije je znati prepoznati sadržaj koji rezonira s nama i u kojeg vjerujemo. Taj isti sadržaj će se s vremenom sam nametati, dolaziti i mijenjati. Sve to služi upravo duhovnom putu, našem osobnom razvoju i osvještavanju naše moći i funkcije u društvu.

Kada se suočavamo s preprekama na putu duhovnog rasta, lako je izgubiti kompas, motivaciju i povjerenje. No, da bi bili stvarna promjena u ovom svijetu, neophodno je sačuvati vjeru u sebe. Ako ste se odlučili baviti duhovnošću, trebate znati da nema brzih i jednostavnih rješenja. Trebate znati da sve naučeno ili pročitano, trebate izvršavati u praksi. Morate biti spremni na testove, ponekad i vrlo grube. I uvijek baš uvijek trebate znati da su ljubav, zahvalnost i vjera pokretačke sile koje otvaraju sve puteve, pa tako i duhovan.


Autor: Andrea Štimac