DISANJE

DISANJE2019-10-30T14:38:40+01:00

Onaj vic o plavušama koje se moraju podsjetiti na disanje uopće nije toliko neopravdan. Ljudi pod stresom izrazito plitko i krivo dišu i nisu dovoljno informirani o tome koliko svoj mozak i kemijske procese u istom opterećuju upravo ovakvim navikama. Mi ćemo Vam prikazati najefikasnije načine i vježbe disanja koje će pospješiti Vaše stanje uma, Vaše zdravlje, koncentraciju i način nošenja sa stresom.

Zašto vas želimo naučiti pravilno disati?

Vjerojatno ste koji puta čuli ili koristili idiom: “moram naći ispušni ventil”. Kad smo pod stresom ili kada je neki teži zadatak/period i sl.ispred ili iza nas, uzdišemo ponekad i automatski ili dosta duboko i glasno udahnemo te izdišemo. Ovo “ispuštanje pare” u osnovi nije ništa više od male vježbe disanja. Ima umirujući učinak i omogućava nam da opet bistrije razmišljamo.

U ovoj kolumni vam želim predstaviti jednostavne i izuzetno učinkovite vježbe disanja. Lako ih je naučiti i možete ih koristiti na više načina. Prije nego što vam predstavljam vježbe, želim vam pokazati zašto su te vježbe disanja toliko posebne i vrijedne.

Vježbe disanja možete koristiti bilo kada i bilo gdje

Sjajna stvar vlastitog daha je da ga uvijek nosite sa sobom! Tako vježbe disanja možete primijeniti u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, ne može biti jednostavnije i fleksibilnije. Ne trebate ništa osim zraka. Koristite vježbe u uredu, na putu na posao, tijekom šetnje i kad god želite!

Disanje vas vraća u sadašnjost

Usredotočenjem na vlastito disanje vratit ćete se u “ovdje i sada”. Ne postoji brži način da se naglo trgnete nego da se usredotočite na disanje.

Kako djeluju vježbe disanja?

Vježbe disanja, kao što i ime sugerira, odnose se na koncentriranje na vlastiti način disanja. Kao rezultat toga, svojim često opterećujućim mislima više ne dajete prostora i zanemarite ih barem nakratko. A ako Vam u nekom trenutku ipak opet misli ometaju koncentraciju na disanje, nemojte gubiti strpljenje. Važno je ne uroniti u misao, već postati svjestan da ste se upravo maknuli od vježbe, a zatim se pažljivo ponovno vraćajte u fokusirano disanje.

To u početku može biti pomalo mučno, ali s vremenom će biti sve lakše i automatizirano. Kad shvatite da ste mentalno opterećeni, posebnu pažnju posvetite svom disanju! Usmjeravajući se na disanje, automatski usmjerite svoju pozornost prema svojoj unutrašnjosti i daleko od vanjskih ometanja. To osigurava neopisivi mir i spokoj.

Postoje razne tehnike disanja. Sve, koje ću vam ovdje predstavljati su jednostavna za učenje i vrlo učinkovita. Posebno su prikladni za početnike jer imaju posebno “sidro”. Vaš se mozak može koncentrirati na samo dvije stvari istovremeno. Možete iskoristiti tu činjenicu.

Možete, na primjer, vizualizirati svoj dah kako prolazi kroz tijelu i istodobno primijetiti kako vam se trbuh diže i spušta. Ili možete osjetiti kako zrak izdišete kroz nosnice i iz njih, a istovremeno možete brojati udisaje.

Zapratite ovu kolumni i vidjet ćete kako ćete s vremenom “lakše disati”!

ČITAJ NAŠE KOLUMNE

Pravilno disanje

2019/11/09|Disanje|

Ne možete se više koncentrirati? Teško Vam je fokusirati se na jednu stvar? Imate osjećaj kao da ste konstantno rastreseni? Kako biti usredotočeniji zahvaljujući pravilnom disanju? Pojačajmo snage uma i tijela! Ove vježbe disanja pružaju mozgu kisik, povećavaju sposobnost koncentracije i donose energiju. Manjak